menu         žáci         rodiče         o škole         dokumenty         třídy         prohlídka         fotografie        

 

                                                                                         
    Školní kuchyně     Seznam alergenů v jídelním lístku

Jídelní lístek
Provozní řád školní jídelny
Seznam alergenů

Značení alergenů je jen informační požadavek

Zákonné ustanovení určuje vedoucím jídelen jasně a zřetelně označit stravu tak, že bude strávníka dostatečně informovat o tom, že je alergenní složka v potravině přítomna nebo že některá složka pochází z alergenu uvedeném ve zmíněném seznamu legislativně označených alergenů.

Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou, ale nebude brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník sám hlídat. Není možné se věnovat při výrobě jídel strávníkům s potravinovou alergií jednotlivě, takže případným žádostem nebude vyhověno.

Každý strávník (zákonný zástupce) bude okamžitě vidět, jaký alergen oběd obsahuje. Školní stravování zajišťuje stravování dětí podle jednotlivých věkových kategorií a výživových požadavků. Nelze spojovat dietní stravování s přecitlivělostí na některý alergen.

Jídelna má pouze funkci informační tak,
jako každý výrobce potravin a pokrmů.

Vážení rodiče,
pokud Vaše dítě trpí přecitlivělostí na některý z alergenů, sledujte, prosím, jídelní lístky na webu školy a podle potřeby mu oběd odhlaste. Děkuji Vám za pochopení.

Seznam alergenů v jídelním lístku

Dle nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, lkteré ukládá povinnost stravovacích provozů uvádět alergeny obsažené v nabízených pokrmech s účinností od 13.12.2014.

Z tohoto důvodu začíná naše školní jídelna od 13.12.2014 uvádět alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech. Seznam alergenů je možné nalézt na nástěnce u jídelníčku. Jednotlivé alergeny jsou očíslovány a čísla jsou uvedena vždy za pokrmem v jídelním lístku.

Seznam a číselné označení potravinových alergenů,
které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU

  • 1. obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • 2. korýši a výrobky z nich
  • 3. vejce a výrobky z nich
  • 4. ryby a výrobky z nich
  • 5. podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • 6. sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • 7. mléko a výrobky z nich
  • 8. skořápkové plody a výrobky z nich – všechny druhy ořechů
  • 9. celer a výrobky z něj
  • 10. hořčice a výrobky z ní
  • 11. sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • 12. oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích oxidu siřičitého vyšších než 10 mg/kg
  • 13. vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • 14. měkkýši a výrobky z nich

Marie Charvátová, vedoucí školní jídelny